Arkisto

Ranja, Cheantake Like Million Dollars osallistui emäntänsä Tiinan kanssa Nose Work-kurssille. Tässä Tiinan raportti lajista ja kurssista, kiitos Tiina!

Nose Work on monipuolista nenätyöskentelyharjoittelua ja siten erinomainen tapa aktivoida koiraa. Se sopii lähtökohtaisesti kaiken kokoisille, luonteisille ja ikäisille koirille. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta riittää. Harrastaminen ei myöskään ole paikkaan sidottua. Lajilla ei ole vielä virallista statusta Suomessa, mutta epävirallisia kilpailuja järjestetään jo jonkin verran. Kisakentillekin on siis mahdollisuus, jos itsensä ja koiran haastaminen kiinnostaa. Siellä tavoitteena on löytää ennalta määriteltyjä hajuja erilaisista ympäristöistä.

Ranjan ja minun Nose Work – innostus lähti ajatuksesta löytää vilkkaalle ja vauhdikkaalle koiralle mielekäs harrastus. Agilityn tapaisessa lajissa energiaa saisi varmasti kulutettua, mutta ohjaajaa miellytti temmoltaan rauhallisemmat aktiviteetit. Kun peruutuksen myötä saimme paikan alkeiskurssille, päätimme kokeilla miten nenänkäyttö Ranjalta luonnistuu. Ja hyvinhän se sujui. Ihan ensi kerroista lähtien koira osoitti ihailtavaa keskittymiskykyä hajuja etsiessään. Niiden ilmaisukin tuli kuin itsestään.

Alkeiskurssilta saimme perusopit. Omat hajuvesipullot on hankittuna, joten nyt voimme jatkaa kotitreeneillä hajujen etsintää ja niiden ilmaisun vahvistamista. Fiiliksen mukaan edetään ja vaikka kisatavoitteita ei koskaan asetettaisikaan, olemme löytäneet mainion yhteisen lajin, jota voimme lämpimästi suositella. Kaikki koirat nauttivat nenätyöskentelystä. Rauhallisemmat ovat varmasti luonnostaan taitavia hajuetsinnöissä ja vauhdikkaammatkin saattavat oppia ripauksen kärsivällisyyttä treenatessaan.